Edubuzz360 ---» India's No.1 Education Portal
• » α sιтε σғ sαsнιкιяαη « •

Edu Interview » Software companies » IVTL

  • About IVTL Infoview Technologies Ltd
  • Download Questions
About IVTL Infoview Technologies Ltd

Possible Packages : 4.5 LPA to 6.5 LPA  ( High Package Slot )
Important Skills : Java Programming Knowledge, Good Resume

Interview Process :
Round 1 : Apti + Objective time questions in Java
Round 2 : Basic Programming in any Language
Round 3 : Technical + Personal HR

About Company : Product Based Company ( Enterprise Applications ), a subsidiary of Works Application ( one of the Asia's Biggest Company - Japan )
Projects the Company is working on :
1) HUE Technology
2) CJK - Enterprise Application for TOKYO 2020 Summer Olympics at Japan
3) e-Commerce 
4) Artificial Intelligence

Download Questions

Infoview Java Basic – Questions

 

MOST REPEATED QUESTIONS :

 [ unsolved ]

1.It is not recommended to invoke a ________of the same class from the constructor.
a. Static method b. final method c. overridable method d. synchronized method 

2.Which of the following features in not supported by Java?
a. Multithreading b. Reflection c. operator overloading d. Garbage Collection 

3.Which class is the root(apex) call of all exception handling class hierarchy?
a. Throwable class b. Exception class c. Error class d. RuntimeException class 

4.Java was influenced by and has features from many languages. which of the following did not influence java(when it was created)?
a. C++ Language b. Objective C Language c. C# Language d. Smalltalk language 

5.Which of the following two modifiers cannot be combined together for a class?
a. public and strictfp b. public and final c. abtract and strict fp d. final and abstract 

6.Which of the following methods need to be overridden if equals method is overidden?
a. hashCode method b. toString method c. compareTo method d. equal method 

7.Which of the following is a checked exception?
a. IndexoutofBoundException b. FileNotFoundException c. NegativeArrarySizeException d. NullPointerException 

8.Which of the following is the default access specifier for class member?
a. Public Access b. Private Access c. Protected Access d. Package Access 

9.Which interface is not meant for serialization/peristence?
a. Externalizable b. Serializable c. Persistent d. None of the above 

10.Which of the following is a 'marker interface'?
a. Comparable interface b. Enumerable interface c. Cloneble interface d. Runnable inerface 

11.Which of the following statement is wrong?
a. An overridden method can declare to throw more checked exceptions than the base class method. 
b. An overridden method can declare to throw less checked exceptions than the base class method. 
c. An overridden method can declare to throw no exceptions compared to the base class method. 
d. An overridden method can declare to throw less runtime exceptions than the base class method. 

12.What is the range of 'byte' data type?
a. -128 to +127 b. -128 to +128 c. -255 to +255 d. -256 to +255 

13.Which of following statment is true about assertion?
a. Assertion can be used to check if the passed argument in public method is valid or not. 
b. It is recommended to have side-effect operation in assert condition. 
c. Assertion are disabled during development but enabled during deployment 
d. Assertion give us a way to test our assumptions during development and debugging. 

14.Which of the following is not a predefined stream in Sytem class?
a. System.in b. System.out c. Systemn.log d. System.err 

15.Which of the following operator is short-circuit operator?
a. &(bitwise AND operator) b. &&(logical AND operatot) c. |(bitwise OR operator) d. !(logical NOT operator)

16.Which of the following expression results in divide-by-zero exception(Arithmetic Exception)?
a. 10% 0 b. 1.0% 0.0 c. 10.0/0.0 d. 10/10-10 

17.Which of the following is false about interfaces?
a. Inteface methods cannot be marked as final, native, strictfp, or synchronized. 
b. An interface can extend one or more intefaces. 
c. An inteface can implement another interface or a class 
d. All Variable declared in interface are public, static and final 

18.Which of following is the base class for unrecoverable exceptions and non programming errors that is thrown by the java runtime?
a. Throwable b. Error c. Exception d. Runtime Exception 

19.What does AWT Stand for?
a. Abstract Windowing Toolkit b. A web Toolkit c. Absoultely Wonderful Toolkit d. Application With Type 

20.Which of the following methods from Object is final(that is, cannot be overridden)?
a. Finalize method b. clone method c. hashCode method d. getClass method 

 

 OTHER IMPORTANT BASIC JAVA QUESTIONS :

 

 

Q1. Which access specifiers can be used with top level class ?

a. public or default
b. public or private
c. public or protected
d. protected or default


Ans. public or default

 

Q2. Which of the following can be marked static ?

a. Methods , Variables and Initialization Blocks.
b. Methods , Variables , Initialization Blocks and Outer Classes and nested Classes.
c. Methods , Variables , Initialization Blocks and Outer Classes.
d. Methods , Variables , Initialization Blocks and nested Classes

 

Ans. Methods , Variables , Initialization Blocks and nested Classes

 

Q3. Which of the following cannot be marked static ?

 

a. Constructors , Classes ( Outer ) , Classes ( nested ), Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.

b. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Class variables , Class Methods , Inner Class methods and instance variables.

c. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.

d. Constructors , Classes ( Outer ) , Classes (Nested), Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables

show Answer

 

Ans. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.

 

 

 

Q4. Which is of the following is NOT TRUE for JVM ?

 

a. JVM reads Byte Code and generates Machine Code.

b. JVM is a virtual Machine that acts as a intermediary between Java Application and Host Operating System.

c. JVM reads Source Code and generates Byte Code.

d. JVM acts as a translator that translates different Machine code ( on the basis of Host Machine ) for a common Byte Code.

show Answer

 

Ans. JVM reads Source Code and generates Byte Code.

 

 

 

Q5. Interface can only have ...

 

a. Member elements and Methods.

b. Static Variables and Static Methods.

c. Static Final Variables and Instance Method Declarations.

d. Member Elements , Instance Methods, Static variables and Static Methods.

show Answer

 

Ans. Static Final Variables and Instance Method Declarations.

 

 

 

Q6. Which of the following collection maintain its elements in Natural Sorted order ?

 

a. HashMap

b. TreeMap

c. LinkedHashMap

d. LinkedMap

show Answer

 

Ans. TreeMap

 

 

 

Q7. Which of the following collections stores its elements in insertion Order ?

 

a. HashMap

b. TreeMap

c. LinkedHashMap

d. LinkedMap

show Answer

 

Ans. LinkedHashMap

  

Q8. If we add Enum constants to a sorted collection ( Treemap , TreeSet ), What will be the order in which they will be maintained ?

 

a. Sorted Collection wont maintain them in any order.

b. Insertion Order

c. Order in which constants are declared.

d. Natural Sorting Order.

show Answer

 

Ans. Order in which constants are declared.

 

Q9. If we try to add duplicate key to the HashMap, What will happen ?

 

a. It will throw an exception.

b. It won't add the new Element without any exception.

c. The new element will replace the existing element.

d. Compiler will identify the problem and will throw an error.

show Answer

 

Ans. The new element will replace the existing element.

 

Q10. In what order the elements of a HashSet are retrieved ?

 

a. Random Order

b. Insertion Order

c. Natural Sorting Order

d. Inverse Natural Sorting Order

show Answer

 

Ans. Random Order

  

Q11. Which of the following is not type of inner classes ?

 

a. Simple Inner Class

b. Static Nested Inner Class

c. Method Nested Static Inner Class

d. Anonymous Inner Class

show Answer

 

Ans. Method Nested Static Inner Class

 

Q12. Which of the following was not introduced with Java 5 ?

 

a. Generics

b. Strings within Switch

c. Enums

d. Annotations

show Answer

 

Ans. Strings within Switch

  

Q13. Which interface does java.util.Hashtable implement ?

 

a. List

b. Set

c. Collection

d. Map

show Answer

 

Ans. Map

 

Q14. Which of the following is false ?

 

a. HashMap came before HashTable.

b. HashMap allows null values whereas Hashtable doesn’t allow null values.

c. HashTable and HashMap allow Key-Value pairs.

d. Hashtable is synchronized whereas HashMap is not.

show Answer

 

Ans. HashMap came before HashTable.

 

Q15. Which of the following is true ?

 

a. We can serialize static variables

b. We can serialize transient variables

c. We can serialize final variables

d. We can serialize instance methods

show Answer

 

Ans. We can serialize final variables

 

Q16. Which of the following is not the use of this keyword ?

 

a. Passing itself to another method

b. To call the static method

c. Referring to the instance variable when local variable has the same name

d. Calling another constructor in constructor chaining

show Answer

 

Ans. To call the static method

 

Q17. Which of the collections allows null as the key ?

 

a. HashTable

b. HashMap

c. TreeMap

d. LinkedHashMap

show Answer

 

Ans. HashTable

 

Q18. What is the initial state of a thread when it is created and started ?

 

a. Wait

b. Running

c. Ready

d. Sleep

show Answer

 

Ans. Ready

 

Q19. What state does a thread enter when it terminates its processing?

 

a. Wait

b. Ready

c. Dead

d. Running

show Answer

 

Ans. Dead

 

Q20. How many bits are used to represent Unicode ?

 

a. 8 bits

b. 16 bits

c. 24 bits

d. 32 bits

show Answer

 

Ans. 16 bits

 

Q21. Overridden methods must have the same ...

 

a. name

b. name and argument list

c. name, argument list, and return type

d. name, argument list, return type and belong to the same class

show Answer

 

Ans. name and argument list

 

 

 

Q22. Which of the following annotation is used to avoid executing Junits ?

 

a. @explicit

b. @ignore

c. @avoid

d. @NoTest

show Answer

 

Ans. @ignore

 

 

 

Q23. Which of the following is usually not part of EAR file ?

 

a. Server Configuration files

b. HTML and Media Files

c. Application Configuration files

d. Class files

show Answer

 

Ans. Server Configuration files

 

 

 

Q24. Which of the following file is called deployment descriptor ?

 

a. application.xml

b. project.xml

c. web.xml

d. build.xml

show Answer

 

Ans. web.xml

 

 

 

Q25. How can we execute a Java class independently if it doesn't have a static main method ?

 

a. By initiating the flow in any of the static method

b. By initiating the flow in any of static block

c. By initiating the flow in any other instance method named as main

d. By initiating the flow in any other instance method named as main and making it final

show Answer

 

Ans. By initiating the flow in any of static block

 

 

 

Q26. What is the size of long data type ?

 

a. 16 bit

b. 32 bit

c. 64 bit

d. 128 bit

show Answer

 

Ans. 64 bit

 

 

 

Q27. What is the size of double type ?

 

a. 16 bit

b. 32 bit

c. 64 bit

d. 128 bit

show Answer

 

Ans. 64 bit

 

 

 

Q28. What is the size of short type ?

 

a. 8 bit

b. 16 bit

c. 32 bit

d. 128 bit

show Answer

 

Ans. 16 bit

 

 

 

Q29. Which keyword is used to provide explicit access of a code block to single thread ?

 

a. Transient

b. Final

c. Explicit

d. Synchronized

show Answer

 

Ans. Synchronized

 

 

 

Q30. Which of the following exception is thrown when we try to access element which is beyond the size ?

 

a. NullPointerException

b. ArrayIndexOutOfBoundException

c. ArithmeticException

d. ParseException

show Answer

 

Ans. ArrayIndexOutOfBoundException

 

 

 

Q31. Checked exception needs to be ...

 

a. Caught

b. Method needs to declare that it throws these exception

c. Either A or B

d. Both A and B

show Answer

 

Ans. Either A or B

 

 

 

Q32. Collections.sort can only be performed on ..

 

a. Set

b. List

c. Map

d. Any Collection implementation

show Answer

 

Ans. List

 

 

 

Q33. Effective Java 6 , TreeMap implements ...

 

a. Map Interface

b. SortedMap Interface

c. NavigableMap Interface

d. SortedNavigableMap Interface

show Answer

 

Ans. SortedMap Interface

 

 

 

Q34. Which of the following is not possible ?

 

a. try block followed by catch

b. try block followed by finally

c. try block followed by catch block and then finally

d. try block without catch or finally block

show Answer

 

Ans. try block without catch or finally block

 

 

 

Q35. Which of the following is not the difference between Singleton and Static class ( Class with static members only ) ?

 

a. Only one object can be created for Singleton class whereas No objects are created for static class.

b. Singleton class instance is initiated using new keyword whereas static class instance is created using static method.

c. Singleton class can be serialized whereas Static class cannot be.

d. Singleton Class can participate in runtime Polymorphism whereas Static class cannot.

show Answer

 

Ans. Singleton class instance is initiated using new keyword whereas static class instance is created using static method.

 

 

 

Q36. Which of the following is false about main method ?

 

a. It should be declared public and static

b. it should have only 1 argument of type String array

c. We can override main method

d. We can overload main method

show Answer

 

Ans. We can override main method

 

 

 

Q37. Which of the following is false about Constructors ?

 

a. Constructor can be overloaded

b. A no argument constructor is provided by the compiler if we declare only constructors with arguments.

c. Constructors shouldn't have any return types , not even void.

d. If super is not explicitly called, still super() is intrinsically added by the compiler.

show Answer

 

Ans. A no argument constructor is provided by the compiler if we declare only constructors with arguments.

 

 

 

Q38. Variables of an interface are intrinsically ...

 

a. transient

b. final

c. public

d. static

show Answer

 

Ans. transient

 

 

 

Q39. Which of the following class creates mutable objects ?

 

a. Boolean

b. File

c. String

d. StringBuffer

show Answer

 

Ans. StringBuffer

 

 

 

Q40. Which of the following is not true for final variables ?

 

a. They cannot be changed after initialization

b. They can be initialized within static method

c. They can be declared and initialized together at the same place

d. They can be initialized within constructor

show Answer

 

Ans. They can be initialized within static method

 

 

 

Q41. Which of the following is false for final ?

 

a. Final methods cannot be overriden

b. Final methods cannot be overloaded

c. Final classes cannot be subclassed

d. Final class cannot be abstract

show Answer

 

Ans. Final methods cannot be overloaded

 

 

 

Q42. Invoking start twice on same thread leads to ..

 

a. ClassCastException

b. NullPointerException

c. InterruptedException

d. IllegalStateException

show Answer

 

Ans. IllegalStateException

 

 

 

Q43. Which of the following is false about var args ?

 

a. Var Args argument should have data type followed by three dots

b. Three dots should be consecutive and not separated by even space

c. We cannot have space before and after the dots

d. If there is a var args in the method, it should be only one and the last one.

show Answer

 

Ans. We cannot have space before and after the dots

 

 

 

Q44. Which of the following is not valid var args declaration ?

 

a. int sum (int... numbers)

b. int sum (.int .. numbers)

c. int sum (int ... numbers)

d. int sum (int x, int ... numbers)

show Answer

 

Ans. int sum (.int .. numbers)

 

 

 

Q45. Strings in switch were introduced in Which Java version ?

 

a. Java 5

b. Java 6

c. Java 7

d. Java

show Answer

 

Ans. Java 6

 

 

 

Q46. Which of the following doesn't extend Collection interface ?

 

a. Set

b. List

c. Map

d. Queue

show Answer

 

Ans. Map

 

 

47. What is the full form of JVM

[A] Java Virtual Machine

[B] Java Variable Machine

[C] Java Virtual Mechanism

[D] Java Variable Mechanism

Answer: A. Java Virtual Machine

 

Explanation:

 

A Java virtual machine (JVM) is a virtual machine that can execute Java bytecode. It is the code execution component of the Java platform.

 

48. What is the full form of ADT ?

[A] Abstract Data Type

[B] Abstract Development tool

[C] Abstract Design Tool

[D] Advance Development Tool

Answer: A. Abstract Data Type

 

Explanation:

 

In computer science, an abstract data type (ADT) is a mathematical model for a certain class of data structures that have similar behavior; or for certain data types of one or more programming languages that have similar semantics.

 

49. The expected signature of the main method is public static void main(). What happens if we make a mistake and forget to put the static keyword ?

[A] The JVM issues an error saying that main method should be declared static

[B] The compiler issues a warning saying that main method should be declared static and adds it automati

[C] The JVM successfully invokes the main method

[D] The JVM fails at runtime with NoSuchMethodError

Answer: D. The JVM fails at runtime with NoSuchMethodError

 

Explanation:

 

There is nothing special about the main method and the compiler compiles it like any other method, so it issues no warning or error. The JVM looks for the static main method with the expected signature, and since the static main method is missing, so it throws exception NoSuchMehodError and terminates.

 

50. What does the AWT stands for ?

[A] Abstract Windowing toolkit

[B] A web toolkit

[C] Application with types

[D] Absolutly wonderfull toolkit

Answer: A. Abstract Windowing toolkit

 

Explanation:

 

AWT is the original user interface provided in java.The AWT classes are provided in java.awt package.

 

51. Java was first developed in ?

[A] 1990

[B] 1991

[C] 1993

[D] 1996

Answer: B. 1991

 

Explanation:

The original and reference implementation Java compilers, virtual machines, and class libraries were developed by Sun from 1991 and first released in 1995.It is intended to let application developers "write once, run anywhere" (WORA), meaning that code that runs on one platform does not need to be recompiled to run on another.

 Answer  1 Discussions  3  0

52. The old name of Java was ?

[A] J language

[B] oak

[C] oct

[D] None of above

Answer: B. oak

 

Explanation:

 

The language was initially called Oak after an oak tree that stood outside Gosling's office; it went by the name Green later, and was later renamed Java, from Java coffee, said to be consumed in large quantities by the language's creators.

 Answer  1 Discussions  0  0

 

 

53. Which of the following feature is not supported by java ?

[A] Multithreading

[B] Reflection

[C] Operator Overloading

[D] Garbage Collection

Answer: C. Operator Overloading

 

Explanation:

We cannot overload the operators in java but we can overload functions in java.

 

54. Which of the following is not keyword in java ?

[A] null

[B] import

[C] volatile

[D] package

Answer: A. null

 

Explanation:

 

null is not a keyword in java. It is a literal value.

 

55. What is the full form of JDK ?

[A] Java Data Kit

[B] Java Defination Kit

[C] Java Development Kit

[D] Java Design Kit

Answer: C. Java Development Kit

Explanation:

it's the full featured Software Development Kit for Java, including JRE, and the compilers and tools (like Java Doc, and Java Debugger) to create and compile programs.

 

56. Which command is used to compile a java program ?

[A] javac

[B] java

[C] javad

[D] .javadoc

Answer: A. javac

Explanation:

The javac command in Java compiles a program from a command prompt. It reads a Java source program from a text file and creates a compiled Java class file. The basic form of the javac command is "javac filename "

 

57. _________ is a software that interprets Java bytecode.

[A] Java virtual machine

[B] Java compiler

[C] Java debugger

[D] Java API

Answer: A. Java virtual machine

 

 

58. Which JDK command is correct to run a Java application in ByteCode.class?

[A] java ByteCode

[B] java ByteCode.class

[C] javac ByteCode.java

[D] javac ByteCode

Answer: A. java ByteCode

 

 

59. Java is also known as ...... stage language

[A] One

[B] Two

[C] Three

[D] Four

Answer: B. Two

 

Explanation:

Mostly a computer programming language is either compiled or interpreted. Java combines both these approaches thus making Java a two-stage system. First, Java compiler translates source code into what is known as bytecode instructions. Bytecodes are not machine instruction and therefore in the second stage, Java interpreter generates machine code that can be directly executed by the machine that is running the java program.

 Answer  0 Discussions  1  0

 

60.  For interpretation of java program, _________ command is used.

[A] java

[B] javac

[C] javap

[D] none of these

Answer: A. java

 

61. Which of the following is generated when the source code is successfully compiled ?

[A] Output

[B] Bytecode

[C] Error

[D] None of above

Answer: B. Bytecode

 

Explanation:

Bytecode is the compiled format for Java programs. Once a Java program has been converted to bytecode, it can be transferred across a network and executed by Java Virtual Machine (JVM).

 

62. In java , if you do not give a value to a variable before using it ,______

[A] It will contain a garbage value

[B] It will initialized with zero

[C] Compiler will give an error

[D] None of above

Answer: C. Compiler will give an error

 

63. Which among the following is the compulsory section of java program ?

[A] package Statement

[B] import Statement

[C] Documentation section

[D] Class declaration section

Answer: D. Class declaration section

 

64. Sharing of common information is achieved by the concept of ?

[A] polymorphism

[B] encapsulation

[C] inheritance

[D] none of above

Answer: C. inheritance

 

Explanation:

Inheritance is the process by which one class can inherit the properties from another class.

 

65. The extension name of a Java source code file is ?

[A] .java

[B] .obj

[C] .class

[D] .exe

Answer: A. .java

 

 

66. The JDK command to compile a class in the file Test.java is

[A] java Test

[B] javac Test.java

[C] javac Test

Answer: B. javac Test.java

 

67.

if(x<y)

{

x=y;

y=0;

}

Is both statement execute in java?

 

[A] True

[B] False

Answer: A. True

 

Explanation:

Java allow two or more statement to be grouped into block of code.

 

68. In java Char allocate how many bit?

[A] 8 bit

[B] 16 bit

Answer: B. 16 bit

 

69. String contain in which package?

[A] java.util

[B] java.lang

Answer: B. java.lang

 

70. one class extend any number of class and interface ?

[A] True

[B] False

Answer: B. False

 

Explanation:

 

class extend one class and implement many interface.

 

71.  What do you mean by javap?

[A] java compiler

[B] java Interpreter

[C] java Disassemble

[D] java debugger

Answer: C. java Disassemble

 

Explanation:

The javap command disassembles a class file. Its output depends on the options used. If no options are used, javap prints out the package, protected, and public fields and methods of the classes passed to it. javap prints its output to stdout

 

72. What is HotJava ?

 

 

[A] system software

[B] web browser

[C] java environment

[D] IDE

Answer: B. web browser

 

Explanation:

HotJava is an extensible web browser from Sun Microsystems implemented in Java.

   

73. Who invented JAVA?

[A] James Gosling

[B] Dennis Ritchie

Answer: A. James Gosling

 

74. What was the name of JAVA initially?

[A] Bean

[B] Java Bean

[C] Oak

Answer: C. Oak

 

 

75. Dose Java supports operator overloading?

[A] Yes

[B] No

Answer: B. No

 

76. Java supports Pass by reference or Pass by value

[A] Pass by value

[B] Pass by reference

Answer: A. Pass by value

 

 

77. which class can not be subclass in java

[A] parent class

[B] final class

Answer: B. final class

 

Explanation:

final class can not be inherit.

 Answer  1 Discussions  0  0

78. can we declare abstract static method

[A] yes

[B] No

Answer: B. No

 

 

79. can we access private class outside the package

[A] yes

[B] No

Answer: B. No

 

 80. Thread can be created by how many way

[A] 1

[B] 2

[C] 3

Answer: B. 2

 

81. javac is used for?

[A] compilation

[B] execution

Answer: A. compilation

 

 

82. java is pure object oriented language?

[A] yes

[B] No

Answer: B. No

 

Explanation:

Because primitive data type int,char is not object.

 

83. Is constructor is private or not?

[A] True

[B] False

Answer: A. True

 

Explanation:

Constructor is private . For singleton class.

 

84. Which is a reserved word in the Java programming language?

[A] method

[B] native

[C] subclasse

[D] array

Answer: B. native

 

 85. instance variable declare in

[A] class

[B] constructor

Answer: A. class

 

86. valid keyword in java

[A] String

[B] Interface

Answer: B. Interface

 

Explanation:

String is class.

 

87. Which method executes only once

[A] start()

[B] init()

[C] destroy()

Answer: B. init()

88. Minimum threads in a program are

[A] 1

[B] 2

[C] 3

Answer: A. 1

 

89. JIT meaning

[A] just in time

[B] java in time

Answer: A. just in time

 

 90. after compilation of java class the file create is

[A] .class

[B] .doc

[C] .java

Answer: A. .class

 

91. Runnable is

[A] class

[B] method

[C] Interface

Answer: C. Interface

 

92. Which collection class associates values witch keys, and orders the keys according to their natural order

[A] java.util.HashSet

[B] java.util.TreeMap

Answer: B. java.util.TreeMap

 

 

 

93. In Runnable, many threads share the same object instance

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

 

94. Java beans have no types

[A] True

[B] false

Answer: A. True

 

95. The JDBC-ODBC bridge is

[A] single thread

[B] Multithread

Answer: B. Multithread

 

96. The Externizable interface extends the serializable interface

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

97. All methods of interface are public and abstract

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

 

98. In java, gc() method is available in which package

[A] java.lang package

[B] java.util package

Answer: A. java.lang package

 

 99. Java intermediate code is known as

[A] Byte code

[B] interpreted cod

Answer: A. Byte code

 

100. Interface support multiple extend

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

101. constructor has return type

[A] True

[B] false

Answer: B. false

 

102. x="x+1" is equivalent to

[A] ++x

[B] x++

Answer: B. x++

 

103. x="x+1" is equivalent to

[A] ++x

[B] x++

Answer: B. x++

104. Inheritance means

[A] subclass extend parent class

[B] subclass implement parent class

Answer: A. subclass extend parent class

 

105. Which type of inheritance is not supported by java

[A] multiple

[B] multilevel

Answer: A. multiple

 

 106. Super is the predefined

[A] keyword

[B] method

[C] keyword and method

Answer: C. keyword and method

 

107. String object is

[A] mutable

[B] immutable

Answer: B. immutable

 

108. inbuild array class is present in package?

[A] java.util

[B] java.lang

Answer: A. java.util

 

109. java script is

A] object based language

[B] object oriented language

Answer: A. object based language

 

110. What is the base class of all classes

[A] object class

[B] String class

[C] util class

Answer: A. object class

 

111. can we create the object of abstract class

[A] true

[B] false

Answer: B. false

 

112. for declare a constant variable we use keyword

[A] final

[B] volatile

Answer: A. final

 

113. when child class object pass into parent class reference called

[A] upcasting

[B] downcasting

Answer: A. upcasting

 

114. when parent class object is pass in child class reference called

[A] Downcasting

[B] upcasting

Answer: A. Downcasting

 

115. static assign memory st

[A] load time

[B] compile time

Answer: A. load time

 

116. Is string class is final

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

117. statement use to execute store procedure

[A] prepared statement

[B] stored procedure

[C] callable statement

[D] statement

Answer: C. callable statement

 

118. how many interface in jdbc API

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Answer: C. 3

 

119. forName() is a static method of

[A] java.lang.class

[B] java.util

[C] java.object

[D] java.connection

Answer: A. java.lang.class

120. session listener define following method

[A] sessionCreated, sessionReplaced

[B] sessionCreated, sessionDestroyed

[C] sessionDestroyed, sessionReplaced

[D] none

Answer: C. sessionDestroyed, sessionReplaced

 

121. How many JDBC driver types does Sun define?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Answer: D. 4

 

122. Who invented Java

[A] Netscape

[B] Microsoft

[C] sun

[D] none of these

Answer: C. sun

 

123. To run a compiled Java program, the machine must have what loaded and running?

[A] JVM

[B] byte code

[C] web browser

[D] java compiler

Answer: A. JVM

 

 

124. A JSP is transformed into a:

[A] servlet

[B] method

[C] java class

[D] applet

Answer: A. servlet

 

125. What servlet processor was developed by Apache Foundation and Sun?

[A] Apache Tomcat

[B] Apache webserver

[C] Glass fish

[D] Browser

Answer: A. Apache Tomcat

 

126. type 4 is completely written in java hence

[A] computer

[B] cross plateform

[C] linux

[D] office

Answer: B. cross plateform

 

127. Which driver is called as thin-driver in JDBC

[A] Type 1 Driver

[B] Type 2 Driver

[C] Type 3 Driver

[D] Type 4 Driver

Answer: D. Type 4 Driver

 

  128. Which method of java is invoked by JVM to reclaim the inaccessible memory location

[A] reclaim() method

[B] final() method

[C] finalize() method

[D] Both b and c

Answer: C. finalize() method

 

129. Interfaces helps in which type of inheritance

[A] Multiple interface

[B] Multilevel Interface

[C] Hirerchical Interface

[D] None

Answer: A. Multiple interface

 

130. If nested try is possible

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

131. which package contain jdbc class

[A] java.jdbc and javax.jdbc

[B] java.jdbc and java.jdbc.sql

[C] java.sql and javax.sql

[D] java.rdb and javax.rdb

Answer: C. java.sql and javax.sql

 

132. How can you retrive information from Resultset

[A] By invoking the method get(..., String type) on the ResultSet, where type is the database type

[B] By invoking the method get(..., Type type) on the ResultSet, where Type is an object which represents a database type

[C] By invoking the special getter methods on the ResultSet: getString(...), getBoolean (...), getClob(...),...

[D] By invoking the method getValue(...), and cast the result to the desired Java type.

Answer: C. By invoking the special getter methods on the ResultSet: getString(...), getBoolean (...), getClob(...),...

 

 133. How can u execute DML statement in Database

[A] By invoking the execute(...) or executeUpdate(...) method of a normal Statement object or a sub-interface object thereof

[B] By invoking the executeInsert(...), executeDelete(...) or executeUpdate(...) methods of the DataModificationStatement object

[C] By making use of the InsertStatement, DeleteStatement or UpdateStatement classes

[D] None

Answer: A. By invoking the execute(...) or executeUpdate(...) method of a normal Statement object or a sub-interface object thereof

 

134. Are ResultSets updateable?

[A] Yes, but only if you call the method openCursor() on the ResultSet, and if the driver and database support this option

[B] Yes, but only if you indicate a concurrency strategy when executing the statement, and if the driver and database support this option

[C] Yes, but only if the ResultSet is an object of class UpdateableResultSet, and if the driver and database support this option

[D] none

Answer: B. Yes, but only if you indicate a concurrency strategy when executing the statement, and if the driver and database support this option

 

135. what is jdb

[A] java compiler

[B] java debugger

[C] java virtual machine

[D] non

Answer: B. java debugger

136. Java is known as _______stage language

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Answer: B. 2

 

137. Which keyword represents object of the present class

[A] this

[B] package

[C] interface

[D] final

Answer: A. this

 

138. The method cant be overridden

[A] final

[B] abstract

[C] public

[D] private

Answer: A. final

 

139. Hot java is

[A] web browser

[B] java version

[C] IDE

[D] none

Answer: A. web browser

 

 

140. javah stands for

[A] compiler

[B] Interpreter

[C] Header file

[D] debugger

Answer: C. Header file

 

141. Applet always executed on

[A] client side

[B] serverside

Answer: A. client side

 

142. Which command disassembles a class file

[A] javaamd

[B] javacmd

[C] javap

[D] java

Answer: C. javap

 

143. The inner class can access private members of the outer class

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

 144. In which we clone the object and their constituent parts

[A] Shallow Cloning

[B] Deep cloning

[C] Both

[D] none

Answer: B. Deep cloning

 

145. Executable applet is

[A] .java file

[B] .class

[C] .applet

[D] java

Answer: B. .class

 

 146. Which keyword is used while using interface

[A] extends

[B] implement

[C] access

[D] none

Answer: B. implement

 

147. struts work on

[A] model 1

[B] model2(MVC)

[C] non

Answer: B. model2(MVC)

 

148. Hibernate is ?

[A] Object oriented mapping

[B] database

[C] java API

[D] java compiler

Answer: A. Object oriented mapping

 

149. tool used to execute java code

[A] javac

[B] java

[C] javap

[D] javal

Answer: B. java

 

150. single line comment start with

[A] /*

[B] //

[C] /

[D] none

Answer: A. /*

 

151. Main method parameter has which type of data type

[A] String

[B] Int

[C] char

[D] double

Answer: A. String

 

152. How many keywords are available in java

[A] 48

[B] 35

[C] 32

[D] 52

Answer: A. 48

 

153. Smallest individual unit in java program is known as

[A] String

[B] Literal

[C] Token

[D] operator

Answer: C. Token

 

154. What is return type of execute() method?

[A] Action forward

[B] void

[C] String

[D] int

Answer: A. Action forward

 

155. JVM run in

[A] single process

[B] multi process

Answer: A. single process

 

156. A thread becomes runnable when you call

[A] start()

[B] run()

[C] init()

[D] none

Answer: A. start()

 

157. Which class does not override the equals() and hashCode() methods, inheriting them directly from class Object?

[A] java.lang.String

[B] java.lang.StringBuffer

[C] java.lang.Double

[D] java.lang.Character

Answer: B. java.lang.StringBuffer

 

158. Which interface does java.util.Hashtable implement?

[A] Java.util.Map

[B] Java.util.List

[C] Java.util.Hashtable

[D] None

Answer: A. Java.util.Map

 

159. Which interface provides the capability to store objects using a key-value pair?

[A] Java.util.Map

[B] Java.util.Collection

[C] Java.util.Set

[D] Java.util.Hashtable

Answer: A. Java.util.Map

 

160. Which collection class allows you to associate its elements with key values, and allows you to retrieve objects in FIFO (first-in, first-out) sequence?

[A] java.util.ArrayList

[B] java.util.LinkedHashMap

[C] java.util.HashMap

Answer: B. java.util.LinkedHashMap

 

161. process of writing the state of object into byte stream

[A] Deserialisation

[B] Externlisation

[C] serialisation

[D] print

 

162. marker interface

[A] having body

[B] having no body

[C] both

[D] none

Answer: B. having no body

 

163. Choose one marker interface

[A] serializable

[B] iterator

[C] collection

[D] none

Answer: A. serializable

 

164. What allows the programmer to destroy an object x?

[A] Only the garbage collection system can destroy an object.

[B] X.delete

[C] X.destroy

[D] none

Answer: A. Only the garbage collection system can destroy an object.

 

165. Which statement is true?

[A] Objects that can be reached from a live thread will never be garbage collected.

[B] Programs will not run out of memory.

[C] Objects that will never again be used are eligible for garbage collection.

[D] Objects that are referred to by other objects will never be garbage collected.

Answer: A. Objects that can be reached from a live thread will never be garbage collected

166. Which statement is true?

[A] All objects that are eligible for garbage collection will be garbage collected by the garbage collector.

[B] Objects with at least one reference will never be garbage collected.

[C] Objects from a class with the finalize() method overridden will never be garbage collected.

[D] Objects instantiated within anonymous inner classes are placed in the garbage collectible heap.

Answer: D. Objects instantiated within anonymous inner classes are placed in the garbage collectible heap.

 

167. in interface no defination of method

[A] True

[B] false

Answer: A. True

 

168. In abstract class can we define one method

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

169. java is

[A] plateform independend

[B] plateform dependend

[C] robust

[D] a and c

Answer: D. a and c

 

170. URL stand for

[A] uniform resource locator

[B] universal resource allocator

Answer: A. uniform resource locator

171. Which collection class allows you to access its elements by associating a key with an element's value, and provides synchronization?

[A] java.util.SortedMap

[B] java.util.Hashtable

[C] java.util.TreeMap

[D] None

Answer: B. java.util.Hashtable

 

172. What is the numerical range of char?

[A] 0 to 65535

[B] 0 to 32767

[C] -256 to 255

[D] none

Answer: A. 0 to 65535

 

173. Which is the valid declarations within an interface definition?

[A] public double methoda();

[B] public final double methoda();

[C] static void methoda(double d1);

[D] protected void methoda(double d1);

Answer: A. public double methoda();

 

174. Which one of the following will declare an array and initialize it with five numbers?

[A] Array a = new Array(5);

[B] int [] a = {23,22,21,20,19};

[C] int a [] = new int[5];

[D] int [5] array;

Answer: B. int [] a = {23,22,21,20,19};

 

175. Is java support multiple inheritance

[A] true

[B] false

Answer: B. false

 

176. ORM is

[A] Object relation mapping

[B] object rotate mapping

[C] object related mapping

[D] none

Answer: A. Object relation mapping

 

177. which container use flow layout as default layout

[A] Applet

[B] pannel

[C] both

[D] none

Answer: C. both

 

178. Which container use border layout

[A] Fram

[B] Dialog

[C] window

[D] ALL

Answer: D. ALL

 

179. What is the name of the thread in output of this program?

 

 

  class multithreaded_programing {

  public static void main(String args[]) {

  Thread t = Thread.currentThread();

  System.out.println(t.isAlive()); 

  }

  }

[A] 0

[B] 1

[C] true

[D] false

Answer: C. true

 

Explanation:

Thread t is seeded to currently program, hence when you run the program the thread becomes active & code ‘t.isAlive’ returns true.

 

180. By which method You can set or change the text in a Label?

[A] setText()

[B] getText()

[C] Both A & B

[D] None of the above

Answer: A. setText()

 

Explanation:

setText() is used to set or change the text in a label

 

181. DNS stand for

[A] Domain name syatem

[B] Domain network System

[C] Domain new System

Answer: A. Domain name syatem

 

182. Tcp/Ip is

[A] Two way communication

[B] one way communication

[C] none

Answer: B. one way communication

 

183. It is possible to communicate from applet to servlet

[A] true

[B] false

Answer: A. true

 

184. how many way to communicate from applet to servlet

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Answer: C. 3

 

185. Http is state less protocol

[A] True

[B] false

Answer: A. True

 

186. BDK stand for

[A] Bean Development Kit

[B] Byte Development Kit

[C] Bold Development Kiy

[D] none

Answer: A. Bean Development Kit

 

 

ROUND 3 :

  1. 1. Tell about yourself

2.Tell me about your family

3. Which programming language you know better?

(They expect you to tell JAVA because , if you want to  work in IVTL  you must know 2J (JAVA and JAPANESE).. But if your answer is C programming , then you may be asked some questions in pointer 

4.What is classpath?

5.What is wrapper class?what is package??

6.Difference between abstract and interface??

7.What is your final year project?

8.Do you have any questions for me?

 

 

 




2015 © All Rights Reserved -
A Website owned by S.S.Sashikiran
  • PRIVACY POLICY

  • Our website aims Bringing Engineering closer to Technology
    Our Sponsors









    We Work With





    DMCA.com Protection Status Protected by Copyscape Plagiarism Checker